کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دورهمی ویروس‌های جهش یافته‌ها!

8 ارديبهشت 1400 ساعت 9:01

پس از جولان کرونای انگلیسی، اکنون گونه‌های آفریقایی و احتمالا هندی به کشور راه یافتند.


صبح شد: نگاه‌هایمان به شرق بود و مضطرب از ورود کرونای هندی؛ اما قبل از آن، ویروس جهش‌یافته آفریقایی سر از استان‌های جنوبی درآورد و سه فرد مبتلا به آن شناسایی شدند؛ با این حال به گفته وزیر بهداشت، صدای پای کرونای هندی هم به گوش می‌رسد و موارد مشکوک به این ویروس هم شناسایی شده‌اند.

حالا ماییم و دورهمی ویروس‌های جهش‌یافته. کرونای انگلیسی نفس‎مان را گرفته و اگر دست روی دست بگذاریم، ویروس‌های آفریقایی و هندی هم در کشور پراکنده می‌شوند و روزهایمان سیاه‌تر از امروزی خواهد شد که آمار مرگ‌هایمان به مرز ۵۰۰ نفر در هر روز رسیده است.

۱۱۱ روز بعد از کابوس انگلیسی

شانزدهم دی‌ماه ۹۹ بود که کابوس کرونای انگلیسی در ایران تعبیر شد و دیروز در هفتم اردیبهشت ۱۴۰۰، یعنی ۱۱۱ روز بعد از آن کابوس، اولین مبتلایان به ویروس جهش‌یافته آفریقای جنوبی هم در کشور شناسایی شدند.

وزیر بهداشت دیروز گفت: «متاسفانه برای اولین‌بار در یکی از استان‌های جنوبی سه مورد ویروس آفریقای جنوبی را شناسایی کردیم».

علاوه بر آن آزمایش کرونای ۵ هندی که در استان بوشهر حضور داشتند هم مثبت شده است؛ البته به گفته معاون علوم پزشکی بوشهر، این‎که ویروس این بیماران از نوع جهش‌یافته هندی است یا نه، سوالی است که پاسخش پس از بررسی نمونه‌ها در تهران مشخص خواهد شد.

محدودیت‌ها اعمال شد؟

از ششم اردیبهشت که ترس از کرونای هندی شدت گرفت، با درخواست وزیر بهداشت پرواز‌ها از/به هندوستان و پاکستان ممنوع شد. با این حال دیروز وزیر بهداشت از تاخیر صورت‌گرفته در اجرای این محدودیت‌ها گلایه کرد و گفت: «با توجه به این‎که علم به حضور و شیوع ویروس آفریقای جنوبی و برزیلی در کشور‌های همسایه داشتم، مکاتباتی برای منع ورود و خروج موارد از برخی کشور‌های همسایه کرده بودم که به هر دلیل، مسائل دنبال نشد». دکتر سعید نمکی خودش هم دست به کار شد و در نامه‌ای به روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور نوشت: «گزارش کنترل مرز‌های استان‌های شرقی، جنوب‌شرقی و همچنین مرز‌های دریایی جنوب و پرواز‌های ورودی از کشور‌های پاکستان و هندوستان به طور مستمر و روزانه به دفتر این‎جانب گزارش شود». این یعنی احتمالا همچنان برخی نقاط مرزی محل ورود ویروس‌های جهش‌یافته است.

نامه رئیس کمیسیون بهداشت به روحانی
دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم دراین‌باره با رئیس‌جمهور مکاتبه کرد و در نامه‌ای نوشت: «مصرانه از جنابعالی انتظار داریم با ابلاغ تدابیر پیشگیرانه و ویژه، در راستای ممانعت از ورود بیماری با سویه جهش‌یافته هندی، مرز‌های سه‌گانه کشور فورا مسدود و یا به نحوی کنترل شود تا از طریق مسافر یا بار، این انتقال مرگبار صورت نگیرد».

فهرست جدید کشور‌های ممنوع برای سفر

اما دیروز هم سازمان هواپیمایی کشوری بر اساس مصوبه ستادملی مقابله با کرونا، فهرست جدید کشور‌های پرواز ممنوع را اعلام کرد: هند، پاکستان، فرانسه، بوتسوانی، برزیل، جمهوری چک، عراق، استونی، ایرلند، لسوتو، مالاوی، موزامبیک، اسلواکی، آفریقای جنوبی و زامبیا. طبق اطلاعیه این سازمان، در صورت فروش بلیت پرواز به کشور‌های مذکور، مجوز دفاتر خدمات مسافرتی باطل خواهد شد.

خطر انتقال با قاچاق انسان از مرز پاکستان

«اسماعیل حسین‌زهی» نماینده استان سیستان و بلوچستان هم درباره وضعیت مرز‌های شرقی کشور ابراز نگرانی کرد و خواستار نظارت بیشتر در این حوزه شد. حسین‌زهی در گفت‎وگو با خراسان اظهار کرد: طبق اعلام معاونت سیاسی امنیتی استانداری سیستان و بلوچستان، محدودیت‌های لازم در مرز‌ها اجرایی شده، اما یک مشکل ما در منطقه، قاچاق انسان به داخل کشور از طریق مرز‌های پاکستان است که می‌تواند عامل شیوع ویروس هندی باشد.

توضیحات دبیر کمیته انتظامی ستاد ملی درباره پروتکل‌ها در مرز‌های سه‌گانه

گلایه دیروز وزیر بهداشت درباره اعمال‌نشدن منع ورود و خروج از برخی کشورها، سبب شد تا موضوع را از کمیته امنیتی اجتماعی و انتظامی ستادملی مدیریت کرونا پیگیری کنیم. «حسین قاسمی» دبیر این کمیته در گفت‎وگو با خراسان گزارش اقدامات انجام‌شده دراین‌باره را ارائه کرد:

* بلافاصله بعد از نامه وزیر محترم بهداشت درباره نظارت بر ورود و خروج مسافران در مرزها، جلسه کمیته امنیتی انتظامی ستادملی مقابله با کرونا در وزارت کشور تشکیل و پس از هماهنگی لازم با دستگاه‌های نظامی، انتظامی، امنیتی و قضایی، ابلاغیه‌ای ۱۵ بندی به تمام استانداری‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط ارسال شد تا منع ورود و خروج مسافر اجرایی شود.

* متولی اصلی دولتی در مرز‌های هوایی، زمینی و دریایی وزارت راه است که این کار را از طریق سازمان هواپیمایی، سازمان راهداری و سازمان بنادر انجام می‌دهد. بر همین اساس این وزارتخانه اقدامات لازم را برای اجرای مصوبات، عملیاتی کرده است.

* آن‎چه هم اکنون در مرز پاکستان وجود دارد فقط در حوزه تبادل کالا در بازارچه‌های مرزی، ترانزیت و واردات و صادرات است که این فعالیت اقتصادی از ابتدای شیوع کرونا هیچ‌وقت تعطیل نشده است، چراکه در شرایط کنونی کشور و با توجه به مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها، تعطیل‌کردن این فعالیت‌ها نه شدنی است و نه به مصلحت. اما با هماهنگی وزارت بهداشت پروتکل‌های لازم اعمال و بر آن نظارت می‌شود.

* ورود کالا از مرز‌های دریایی نیز به این شکل است که اولا کالا‌ها برای مدت مشخصی در قرنطینه نگهداری می‌شود، ثانیا ملوانان و خدمه کشتی‌ها که قبلا می‌توانستند با گذرنامه در شهر تردد کنند، دیگر اجازه این کار را ندارند و حتی نباید از کشتی‌ها پیاده شوند.
 
 شیوه نادرست محدودیت‌ها، بوشهر را به این وضعیت رساند

یکی از نمایندگان استان بوشهر در مجلس، بی‎تدبیری بخش‌های اجرایی و همجواری این استان با خوزستان را به عنوان استانی که اولین موارد کرونای انگلیسی در آن دیده شد، علت بروز کرونای هندی در بوشهر دانست. کرمی، نماینده دشتی و تنگستان، درباره موارد شناسایی‌شده کرونای هندی در استان بوشهر اظهارکرد: دولت هرگونه شیوه‎نامه و قانونی را که اعلام کرد، مسئولان و مردم استان اجرا کردند و همچنین هرگونه دستوری که برای مقابله با کرونا از سوی دولت داده شد؛ این‏که در این وضعیت شیوع کرونای هندی در استان را شاهد هستیم، به‌دلیل ناکارآمدی ضوابط دولت است. کرمی با بیان این‎که محدودیت تردد استانی میان خوزستان و بوشهر صرفا محدود به پلاک‌های خودروهاست، افزود: این شیوه به هیچ‌وجه موجب کنترل و بازدارندگی نیست و باید دولت در این زمینه از شیوه‌های مناسب‌تری استفاده کند.
 
  از مرز‌های شرقی نمی‌توان انتظار زیادی داشت

 رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: با وجود برخی شرارت‌های مرزی و ناامنی‌های موردی نمی‌توان انتظار زیادی از مرز‌های شرقی کشور برای جلوگیری از ورود کرونای هندی به داخل داشت. دولت باید اقدام مناسبی داشته باشد.

حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان در مجلس گفت: استان بلوچستان به‌دلیل نزدیکی ژنتیکی با پاکستان و هندوستان خطرپذیری بالایی در مواجهه با کرونای هندی دارد و دولت باید اقدام جدی داشته باشد. وی خاطرنشان کرد: گفته می‌شود آن‎چه در استان بوشهر دیده شده است کرونای آفریقایی یا کرونای هندی است با این حال طبق توصیه وزارت بهداشت به وزارت کشور برای بستن مرز‌های کشور، دولت باید هرچه زودتر اقدام مناسبی داشته باشد. هرچند طبق اظهارات سخنگوی گمرک کشور، همچنان ابلاغیه‌ای در این زمینه به‌دست آن‎ها نرسیده است.

انتهای پیام/


کد مطلب: 3312

آدرس مطلب :
https://www.sobhshod.ir/news/3312/دورهمی-ویروس-های-جهش-یافته-ها

صبح شد
  https://www.sobhshod.ir