شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۵۵
کد مطلب : ۳۳۴۹
plusresetminus
ارزبران بزرگ سال کرونا معرفی شدند. جزئیات آمار‌های گمرک در سال گذشته حاکی از این است که ۴هزار و ۹۵۹قلم کالا در فهرست وارداتی کشور جا گرفته است که ارزشی معادل ۳۸میلیارد و ۸۹۳میلیون دلار دارد.
۳۰ قلم عمده واردات در سال ۹۹ چه بود؟
صبح‌شد: ارزبران بزرگ سال کرونا معرفی شدند. جزئیات آمار‌های گمرک در سال گذشته حاکی از این است که ۴هزار و ۹۵۹قلم کالا در فهرست وارداتی کشور جا گرفته است که ارزشی معادل ۳۸میلیارد و ۸۹۳میلیون دلار دارد. نکته قابل توجه آنکه، یک‌سوم ارزش واردات به ۳۰ قلم عمده اختصاص دارد.

در میان اقلام عمده، «ذرت دامی»، «گوشی تلفن همراه» و «برنج» در سکوی اول تا سوم واردات به لحاظ ارزش قرار دارند. مطابق آمارها، ۹میلیون و ۸۶۵هزار تن «ذرت دامی» به ارزش ۲میلیارد و ۵۰۶میلیون دلار در سال ۹۹ وارد کشور شده و این کالا را صدرنشین واردات به لحاظ ارزش کرده است.

اما جایگاه دوم واردات در اختیار «گوشی تلفن همراه» به لحاظ ارزش است که سهم آن به لحاظ وزنی ۵هزار تن و به لحاظ ارزشی ۲میلیارد و ۴۳۶میلیون دلار است. در سال کرونا همچنین «برنج» با وزن یک‌میلیون و ۳۴هزار تن و ارزش ۹۲۵میلیون دلار وارد کشور شده است. بررسی اقلام عمده وارداتی نشان می‌دهد که در میان آن‌ها کالا‌هایی مانند موز، انواع داروها، گوشت منجمد و توتون قرار دارند.

کالا‌های ارزبر سال ۹۹ در سه گروه سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مصرفی معرفی شدند. بیشترین سهم واردات در سال گذشته متعلق به کالا‌های واسطه‌ای بوده که در فرآیند تولید مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سال ۹۷ که تحریم‌های اقتصادی موجب کاهش درآمد‌های ارزی کشور شد، تجارت خارجی نیز دستخوش محدودیت‌هایی شد که به‌منظور مدیریت بازار ارز اعمال شد.

سیاست‌گذار از یک‌سو صادرکنندگان را به‌واسطه تعهد ارزی ملزم به بازگشت ارز صادراتی‌شان در مدت زمان مشخص کرد و از سوی دیگر واردات با ممنوعیت‌هایی در برخی از کالا‌های مصرفی غیرضروری روبه‌رو شد. همچنین اولویت تخصیص و تامین ارز نیز برای کالا‌هایی که خارج از لیست ممنوعه بودند، اعمال شد.

این موضوع موجب شد تا برخی از کالا‌های وارداتی در گمرکات دپو شده و سیاست‌های جدیدی نیز برای کاهش رسوب‌زدایی از کالا‌ها اعمال شود. سال گذشته نیز این روند ادامه یافت. در این گزارش به ۱۰ کالای مهم در هر یک از شریان‌های واردات اعم از سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مصرفی پرداخته شده است؛ کالا‌هایی که در اولویت تامین ارز قرار گرفته و وارد کشور شده‌اند.

براساس گزارش آماری که از سوی آرزو غنیون، معاون مدیر‌کل دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرکی تهیه شده است، در کالا‌های مصرفی، گوشی تلفن‌همراه بیشترین ارزش واردات را به خود اختصاص داده است. در کالا‌های واسطه‌ای، بیشترین ارزش واردات مربوط به ذرت دامی بوده و در کالا‌های سرمایه‌ای نیز دستگاه گیرنده و فرستنده از نوع SDH به ظرفیت ۱۵۵ مگابیت بر‌ثانیه (STM۱) و بالاتر، بیشترین ارزش واردات را ثبت کرده است.

میزان واردات کشور بر اساس اطلاعات موجود و مقدماتی سال ۱۳۹۹، با کاهشی معادل ۶ درصدی در وزن و ۱۲ درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۸، به ترتیب به ارقام ۳۳ میلیون و ۷۳۶ هزار تن در وزن و ۳۸ میلیارد و ۸۹۳ میلیون دلار در ارزش رسیده است.

گروه‌بندی کالا‌های وارداتی

کالا‌ها و خدمات واسطه‌ای آن‌هایی هستند که در فرآیند تولید کالا‌ها و خدمات نهایی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ یا به‌عبارت بهتر برای ایجاد کالای دیگری از آن‌ها استفاده می‌شود. محصولاتی که طی یک فرآیند تولید، ساخته و در تولید کالا‌های دیگر نیز استفاده می‌شوند؛ مانند چوب، فولاد، شکر و ...

کالا‌ها و خدمات نهایی که خود به دو دسته مصرفی و سرمایه‌ای تقسیم می‌شوند، شامل آن دسته از کالا‌ها و خدماتی هستند که در فرآیند تولید قرار نگرفته و غالبا با پول مورد معامله قرار می‌گیرند.

کالا‌های مصرفی خود به دو دسته کالا‌های بادوام و کالا‌های بی‌دوام تقسیم می‌شوند. کالا‌هایی که تنها به قصد رفع نیاز خریداری می‌شوند و می‌توانند مانند نان بی‌دوام یا همانند آپارتمان (خریداری با قصد زندگی) در گروه بادوام تقسیم‌بندی شوند.

کالا‌های سرمایه‌ای نیز کالا‌هایی هستند که نه برای رفع نیاز، بلکه به‌منظور کسب سود خریداری شده‌اند.

 اما در بحث واردات، کالا‌های سرمایه‌ای به‌ویژه به کالا‌هایی اطلاق می‌شود که ذاتا دارای ارزش هستند؛ مانند انواع ماشین‌آلات، دستگاه‌ها و تجهیزات. در این میان، برخی از کالا‌ها ماهیت دوگانه‌ای دارند، به‌طوری‌که می‌توانند در دو دسته مختلف کاربرد داشته باشند. به‌عنوان مثال، نمک هم در مصرف مستقیم به عنوان کالای مصرفی تلقی می‌شود و هم در فرآیند تولید مواد غذایی به‌عنوان کالای واسطه‌ای دسته بندی می‌شود. (واسطه‌ای - مصرفی)

به‌طور کلی، بسته به اینکه چه کسی کالایی را خریداری کند و چه استفاده‌ای از آن کالا شود، یک محصول ممکن است کالای واسطه‌ای، مصرفی یا سرمایه‌ای محسوب شود.

نکته قابل‌توجه این است که کالا‌های واسطه‌ای در محاسبه تولید ناخالص داخلی کشور، لحاظ نمی‌شود. تولید ناخالص داخلی، اندازه‌گیری از تولید است که با تمام کالا‌ها و خدماتی که یک کشور یا منطقه تولید می‌کند برابری کند؛ بنابراین چنانچه کالا‌های واسطه‌ای در تولید ناخالص داخلی یک کشور لحاظ شود، میزان تولید ناخالص دو‌برابر خواهد شد؛ چراکه یک محصول نهایی، فقط یک‌بار باید مورد محاسبه قرار گیرد.

اطلاعات واردات سه گروه کالایی

براساس بررسی انجام شده در دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرکی گمرک ایران از میزان واردات کالا‌ها طی سال ۱۳۹۹، حدود ۱۶ درصد از ارزش و حدود ۶ درصد از وزن‌کل کالا‌های وارداتی به کالا‌های مصرفی، ۷۰ درصد از ارزش و ۹۳ درصد از وزن کلیه کالا‌های وارداتی به کالا‌های واسطه‌ای و در نهایت حدود ۱۴ درصد از ارزش و حدود ۲ درصد از وزن کالا‌های وارداتی در سال‌۱۳۹۹، به کالا‌های سرمایه‌ای اختصاص داشته است.

علاوه بر این، در سال مورد بررسی تعداد ۴۹۵۹ قلم کالایی وارد کشور شده که از میزان ۳۵۱۷ کالا تحت کد تعرفه HS مربوط به کالا‌های مصرفی، ۸۶۵ قلم کالایی مربوط به کالا‌های سرمایه‌ای و ۵۷۷ قلم کالا در زمره کالا‌های واسطه‌ای جای گرفته‌اند.

میزان واردات کالا‌های مصرفی از نظر وزنی و ارزشی در سال ۱۳۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهشی و در عوض واردات کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای با افزایش روبه‌رو بوده است.

این کاهش وزنی و ارزشی در واردات کالا‌های مصرفی سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۸ عمدتا در کالا‌های مصرفی وارداتی غیرضروری یا کالا‌هایی که در داخل کشور تولید مشابه داشته یا به مرحله تولید و ارائه به بازار رسیده‌اند، اعم از ظروف پذیرایی و آشپزخانه، برخی لوازم خانگی (آشپزخانه و خانه) و مانند آنها، رخ داده است.

اقلام عمده مصرفی: براساس آماری که در این گزارش ارائه شده، اقلام عمده گروه کالا‌های مصرفی عمدتا گوشی موبایل، برنج، موز، انواع داروها، گوشت‌منجمد گاوی و توتون بوده است. ده قلم نخست اقلام عمده مصرفی، حدود ۷۳ درصد از ارزش‌کل این گروه کالایی را به خود اختصاص داده‌اند.

اقلام عمده سرمایه‌ای: اقلام عمده گروه کالا‌های سرمایه‌ای عمدتا شامل دستگاه‌های گیرنده و فرستنده، ماشین‌آلات و دستگاه‌های مکانیکی، کمپرسور‌های مولد سرما، سوئیچ شبکه کامپیوتر، مولد گازی تولید همزمان برق و گرما، کمپرسور‌های برودتی مخصوص کولر خودرو‌های سواری و وانت، ماشین‌های خودکار داده‌پردازی شخصی و سرور کامپیوتر بوده است. ۱۰ قلم نخست در این گروه بیش از ۲۲ درصد از ارزش‌کل این گروه کالایی را به خود اختصاص داده‌اند.

اقلام عمده واسطه‌ای: اقلام عمده گروه کالا‌های واسطه‌ای عمدتا شامل ذرت دامی، کنجاله، دانه سویا، مخلوط‌های گندم، روغن دانه آفتابگردان، الکترود‌های زغالی و... بوده است. ۱۰ قلم نخست این گروه، بیش از ۲۶ درصد از ارزش‌کل واردات این گروه کالایی را به‌خود اختصاص داده‌اند.

گروه‌های کالایی در ده قلم نخست وارداتی

در بررسی صورت‌گرفته در ۱۰‌قلم نخست کالا‌های وارداتی به لحاظ ارزشی طی سال ۱۳۹۹ که حدود ۵۹ درصد از وزن و ۲۵ درصد از ارزش کل کالا‌های وارداتی سال گذشته را به‌خود اختصاص داده‌اند، مشاهده می‌شود حدود ۴‌درصد از وزن کالا‌های مذکور به کالا‌های مصرفی و عمدتا از نوع کالا‌های اساسی مانند برنج، حدود ۵۴ درصد از وزن آن‌ها به کالا‌های واسطه‌ای عمدتا از نوع کالا‌های اساسی مانند ذرت دامی، کنجاله، دانه‌های روغنی سویا و مخلوط‌های گندم و ... و بخش ناچیزی به کالا‌های سرمایه‌ای اختصاص داشته است.

ترکیب گروه‌های کالایی در کالا‌های اساسی

از منظری دیگر با توجه به اینکه حدود ۶۹ درصد از وزن و ۳۱ درصد از ارزش کل کالا‌های وارداتی در سال گذشته به واردات کالا‌های اساسی (موسوم به ۲۵‌گروه کالایی) اختصاص داشته، عمده این کالا‌ها در ردیف کالا‌های مصرفی مرتبط با معیشت مردم و سهم کمتری از مصرفی‌ها در کالا‌های واسطه‌ای (جهت تبدیل به کالا‌های نهایی مصرفی مرتبط با معیشت) قرار می‌گیرند که ترکیب فوق‌الذکر منطقی به‌نظر می‌رسد.

انتهای پیام/
https://sobhshod.ir/vdca.ynek49neo5k14.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما